25 Ağustos 2010

Nostalji & Aydın Örs: "Maç Kazanmak"



1975- 1976 Sezonunda Ankara Şekerspor Takımında oynuyordum. O sezon için kuvvetli ve iddialı bir kadromuz vardı ve Rüştü Yüce ağabey bizim antrenörümüz idi.

Ankara DSİ. Spor ile önemli bir lig maçı oynuyorduk. Kesinlikle favori bizdik. Fakat maçın başlaması ile rakibimiz mükemmel bir oyunla maçın inisiyatifini ele aldı. Bizde tam tersi, istediğimiz oyunu oynayamıyorduk. Maçın bitmesine yaklaşık iki dakika vardı ve 70 – 68 biz önde idik ve DSİ Spor hücum ediyordu. İşte ne olduysa o anda oldu. DSİ Sporun bu hücumda yaptığı basketle birlikte salonun elektrikleri kesildi. Biraz sonra ışıklar tekrar geldiğinde bir baktık ki 70 – 70 olması gereken skor 72 – 68 bizim lehimize idi.

Başta DSİ Spor antrenörü Savaş Küce olmak üzere bütün oyuncuları başhakem Hüsamettin Topuzoğlu  ve masa hakemlerine şiddetle itiraz ediyorlardı. Fakat masa hakemi, DSİ Sporun sayısını resmi maç kağıdına yanlışlıkla Şekerspor sayısı olarak yazmıştı. Ama ne yazık ki bu gibi durumlarda FİBA kaidelerine göre, resmi maç kağıdında değişiklik yapılamıyordu.

Savaş ağabey yana yakıla, Rüştü ağabeyin yanına gelip çaresizce ne yapacaklarını sordu. Rüştü ağabey her zamanki dürüstlüğü ile kendisine çok haklı olduğunu söyledi. Sonrada bizleri yanında toplayarak görüşümüzü sordu. Tüm takım skorun yanlış olduğunu ve düzeltilmesi konusunda görüş birliğine vardık.

Rüştü ağabey yapılacak tek şeyin, pota altından topu çıkarırken rakibe iki kez pas yapıp durumu eşitleyebileceğimizi ve maçın skorunu eski haline ancak bu şekilde getirebileceğimizi söyledi ve bu kararımızı da Savaş Küce’ye iletti. Bizde sahaya çıkıp üst üste iki kez topu pota altında bekleyen rakip oyuncuya elden verdik ve bu oyuncunun iki basketiyle skorun 72 – 72 olmasını yani maçın beraberliğe gelmesini sağladık. Bu dramatik maçı sonunda zorda olsa kazandık.

Benim bu maçta olduğu gibi spor hayatımda da bana yardım ettiğini düşündüğüm önemli dersler ve değerler vardı. Rüştü ağabeyin örnek liderlik ve dürüstlük özellikleriyle örtüşen bu değerlerin en önemlisi  bence; Her ne pahasına olursa olsun kazanmak değil, eşit ve dürüst koşullarda kazanmak önemli ve değerlidir.

Aydın Örs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder